Aquest volum III s´ha realitzat amb la recerca d´arxius de Barcelona i també amb l´ajut inestimable de bibliòfils que han posat a l´abast de l´autor documentació que fins ara restava guardada en algun racó, esperant que algú la divulgués. Així és com s´ha pogut donar a conèixer per primera vegada -si no anem errats- els primers Estatutosö de l´Artistica Culinaria de Barcelona de l´any 1894, col·lectiu de Cuiners creat el 1885 i més endavant Montepío Arte de Cocineros de Barcelona, creat el 1898, sens dubte per uns homes que segurament estimaven la seva professió però sobretot que alhora tenien necessitat de millorar les seves condicions laborals, molt precàries i difícils en aquells anys.áAmb la troballa de publicacions d´aquest col·lectiu i d´altres que també van existir, s´ha pogut, en bona part, donar una visió del que hem dit. Tot això, per tal de contextualitzar-ho, ha estat acompanyat de la incorporació de cites de treballs escrites per especialistes en Història Contemporània i que a casa nostra, afortunadament, en tenim i de molta solvència. Així es com savança, passant per la Guerra incivilö Espan